Als medewerker op de medische afdeling draait je werk veelal om geneesmiddelenonderzoek. Daarbij zijn vaardigheden om dit onderzoek kritisch te beoordelen naar de effectiviteit van de therapeutische interventies van essentieel belang. Kun je hierin wat scholing gebruiken? Dan geeft dit trainingsprogramma, ontwikkeld in samenwerking met prof.dr. Jan Tijssen de juiste bagage om je functie goed uit te voeren.

Ben je werkzaam op een andere afdeling binnen de farma en heb je ook behoefte om juist hierin geschoold te worden? Je bent van harte welkom.

De grondslagen en methoden van gerandomiseerde klinische geneesmiddelenonderzoeken (“clinical trials’’) vormen de kern van de training. De inhoud is gebaseerd op het boek van de trainer prof. dr. J.G.P. Tijssen., “Klinische epidemiologie: Beoordeling van onderzoek naar de effecten van therapie”

Het programma bestaat uit theoretische verhandelingen afgewisseld met workshops. In deze workshops worden publicaties aan de hand van vooraf geformuleerde vragen in groepsverband besproken.

Onderwerpen die worden behandeld

 • Kennis van de componenten van een behandelingseffect
 • De noodzaak tot een controlegroep in vergelijkend onderzoek
 • Hoe de ziekte en de feitelijk onderzochte patiëntengroep te identificeren
 • Hoe het ziektebeloop te karakteriseren in de context vanonderzoek
 • Het begrip interne “validiteit”, “externe validiteit” en “generaliseerbaarheid”
 • Wanneer placebobehandeling wel en wanneer deze niet noodzakelijk is
 • De noodzaak van randomisatie – wanneer blindering wel enwanneer die niet nodig is
 • Het principe van analyse op basis van intention-to-treat en treatment-by-protocol
 • Beschrijving en interpretatie van de onderzoeksresultaten – het begrip relatief risico
 • De betekenis van het betrouwbaarheidsinterval
 • Het begrip “statisch significant” en de p-waarde versus klinisch relevant en het begrip “power“
 • De grondslagen van een meta-analyse van klinische trials

Het trainingsprogramma gaat door bij een minimum van 8 deelnemers.

Het is ook mogelijk om dit programma op maat in house te organiseren. Informeer naar de mogelijkheden

Na het volgen van de cursus medische statistiek voor het analyseren van studies met geneesmiddelen of medical devices ben je (weer) helemaal vertrouwd met de medische statistiek.
Je beschikt over de basisvaardigheden om wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van therapeutische interventies kritisch te beoordelen. In de organisatie functioneer je als baken voor de medische afdeling en het brand team en adviseer je hoe de data uit klinische trials te interpreteren en reik je de mogelijkheden deze te bespreken met de doelgroep aan.

Moeiteloos baan je je een weg door de literatuur en geef je advies over  de toepasbaarheid van de studie binnen de marketing van het middel. Het kan ook zijn dat je in het kader van een sponsoringsverzoek een onderzoeksprotocol moet beoordelen. Ook dit element komt in de cursus aan de orde. Ben jezelf vanuit de farmaceut (indirect) betrokken bij de uitvoer van geneesmiddelenonderzoek? Ook dan is kennis van de methodologie onmisbaar voor het goed adviseren van het brandteam.

 

 

Facts

Doelgroep:Medewerkers die in hun dagelijkse werk belast zijn met het interpreteren van de resultaten uit wetenschappelijke publicaties en het beoordelen van (studie) protocollen. Wij denken hierbij aan Medical Science Liaisons, Medical Advisors en Medical Managers
Duur:2 aaneengesloten dagen
Vorm:Klassikale training
Tijd:Aanvang 09:30 en einde omstreeks 16:30
Locatie:Vitruele training vanuit de trainingstudio van Smelt Academy

Amalialaan 126 B

035-5430021
Lunch / diner:Op de trainingsdagen wordt een lunch geserveerd
Competenties:Analytisch vermogen,
Kosten:€ 1.375,- voor gehele programma ( voor interim professionals die lid zijn van het interim platform gelden gereduceerde tarieven)

De Smelt Academy staat garant voor de hoge kwaliteit van haar docenten. Trainer van dit trainingprogramma is prof. dr. J.G.P. Tijssen, klinisch epidemioloog AMC/UVA

 

 • Nog geen data bekend

Houd mij op de hoogte